Rescriere BIOS UEFI

Ce trebuie sa stiti despre bios, rescrierea de bios, update-ul de bios si despre bios in general. Ce inseamna UEFI

Cum arata fizic chip-ul de BIOS ?

In imagine aveti cele mai des intalnite tipuri de cipuri de bios in ordinea vechimii. De la stanga la dreapta puteti observa modul in care s-a modificat formatul acestora o data cu trecerea timpului sau in functie de preferintele producatorului.

Ce este practic BIOS-ul ? Ce inseamna UEFI ?

De la ce vine denumirea de BIOS ?

Basic Input Output Sistem. Asa se traduce denumirea in engleza. Mai este numit si Firmware cand este vorba strict de partea de cod, (software) aceasta denumire fiind folosita mai ales pentru alte dispozitive (HDD-uri, unitati optice, placi video). Asadar vorbim despre managementul intrarilor si iesirilor la initializarea, pornirea, placii de baza. Fara aceasta etapa initiala care sa se desfasoare corespunzator nu este posibila nici o operatie si computerul sau platforma hardware nu este altceva decat o adunatura de componente care nu fac decat sa stea degeaba. Primele linii de cod executate de sistem la pornire poarta denumirea de BIOS. Dupa executarea acestui cod sistemul este gata si poate incarca codul sistemului de operare care va prelua toate functiile legate de managementul resurselor (iesiri, intrari… etc) Sistemul de operare poate fi DOS Windows, Linux sau oricare altul. Trebuie sa retinem ca atunci cand auzim despre BIOS trebuie sa determinam la ce ne referim sau despre ce se vorbeste. Este vorba de informatie sau de suportul fizic, chipul in sine ?


UEFI (Unified Extended Firmware Interface) inlocuieste BIOS-ul in device-urile moderne oferind suport pentru diverse functii noi sau imbunatatite cum ar fi: capacitatea de boot de pe sisteme de stocare mai mari de 2,2 TB prin folosirea unui sistem de partitionare GPT, viteza ridicata, interfata cu suport pentru placa grafica si pentru mouse, suport pentru conexiunea la retea pentru configurare de la distanta, Safe boot si altele. Este practic un OS micut care ruleaza la pornire si care surclaseaza BIOS-ul. Acesta insa ca si biosul se poate gasi stocat intr-un chip aflat pe placa de baza si in continuare nu vom mai face diferenta intre cele doua, folosind acelasi termen, mai ales ca majoritatea implementarilor contin si emulari BIOS pentru compatibilitate.

Ce este update-ul de BIOS

Update = actualizare

De aici rezulta foarte clar ca Update-ul de bios este procesul de actualizare a BIOS-ului (actualizarea firmware-ului a codului necesar la pornire) Update-ul presupune existenta pe calculator a unui BIOS functional pentru pornire. In concluzie pentru update trebuie sa ai un calculator functional. Update-ul se face cu suport si software obtinute de la producator. Producatorul furnizeaza periodic variante imbunatatite de BIOS (cod) pentru a asigura in general compatibilitatea cu device-uri si componente mai noi sau pentru a rezolva problemele de compatibilitate, stabilitate sau performanta aparute sau descoperite ulterior comercializarii produsului. In general fiecare update are specificata si problema sau problemele pe care acesta le rezolva sau pentru care acesta a fost creat.

Pentru a putea face un update de bios este nevoie ca sistemul sa poata incarca un sistem de operare oarecare deci sa aiba BIOS functional in prealabil. Trebuie ca sistemul sa poata duce la bun sfarsit o operatiune de copiere a noului BIOS in locul celui vechi. Cum biosul nu este folosit in timpul utilizarii sistemului de operare, (Windows Dos sau LINUX) se poate copia foarte usor orice noua varianta in locul celei vechi cu softul furnizat de la producator. Asta inseamna update: procesul de inlocuire a vechiului BIOS cu altul. Aici apar problemele. Practic nu vom sti daca am reusit update-ul decat dupa ce am oprit PC-ul pentru ca nu exista loc decat pentru un singur BIOS pe chip. Daca mai porneste am reusit daca nu … nu. Din aceasta cauza veti observa ca producatorii mentioneaza ca update-ul il faci pe propria raspundere si ca este posibil ca device-ul sa nu mai functioneze.

Pentru ca dumneavoastra sa nu aveti neplaceri facem noi update-ul la un pret modic. Pentru ca dumneavoastra sa evitati orice risc va garantam ca placa porneste dupa update.

Ce este Rescrierea de bios, Refacerea de bios ?

Sa presupunem ca ati facut un update si placa nu mai porneste. Cum se manifesta ? Practic sistemul nu mai are ce instructiuni sa ruleze dupa pornire si nu va mai putea incarca sistemul de operare, nu va mai indica nimic pe display dar tensiunea de alimentare va fi prezenta, ventilatoarele se vor invarti, sursa va porni si se va opri normal (acest lucru este implementat hardware; nu este nevoie de codul de bios pentru a porni si opri alimentarea). Daca biosul este doar partial distrus sau update-ul era de la alta varianta de placa si nu este 100% compatibil nu vei mai beneficia de functionalitate completa. Poate un mesaj va mai apare pe display indicand o eroare sau cerand un CD sau FDD cu imaginea de bios. Incerci sa ii oferi ce iti cere si degeaba.

Nu trebuie sa cumparati alta placa de baza sau sa o aruncati pe aceasta. Tot ce trebuie facut este sa rescrieti bios-ul.

Dar unde se afla acest BIOS scris ?

Informatia, firmware-ul, biosul aceasta isi are resedinta in aceste memorii speciale care sunt localizate undeva pe placa de baza. Ele arata ca in figura de mai jos.

Cum se poate rescie BIOS-ul?

Exista doua metode de rescriere a BIOS-ului

– Metoda Clasica de rescriere a bios-ului –

Chipul este rescris pe un dispozitiv separat fara ajutorul placii de pe care provine. Identificam chipul de BIOS Il dezlipim il rescriem pe un programator specializat si il lipim la loc pe placa. Unele placi de baza au acest chip pe un soclu special pentru a face mai facila rescrierea lui. Sistemul va gasi codul corect, il va rula si calculatorul va porni apoi normal.

Daca te uiti pe pagina Situatie ai sa vezi ca acest lucru se face frecvent la noi si pretul nu este mare. Executam Rescriere, Refacere BIOS pentru orice placa de baza chiar daca chipul este lipit pe placa iar placa nu mai porneste.

Uneori defectarea fizica a chipului determina stergerea informatiei fara existenta unui motiv aparent determinand astfel nefunctionarea placii de baza. Acest lucru se intampla insa mai rar.

Metoda Hot Swapp de rescriere a bios-ului 

Aceasta este o alta metoda de rescriere a bios-ului. Sa zicem ca ai o placa ai facut un update si placa de baza nu mai porneste. E clar ca chipul nu mai contine informatia corecta. Ce trebuie sa faci este sa gasesti o placa identica, o pornesti, incarci sistemul de operare si inlocuiesti chipul de bios bun cu cel de pe placa ta nefunctionala in timpul functionarii dupa care faci update-ul. Astfel ai in final doua chipuri cu acelasi continut.

Conditia este ca chipurile de bios sa fie conectate pe placa de baza nu prin lipire ci pe un soclu pentru a le putea schimba in timpul functionarii. O alta conditie este aceea de a fi indemanatic si sa fi in posesia unui sistem de extragere a bios-ului din soclu. Cam multe conditii daca ma intrebi pe mine.

!!!! Rescriem BIOS / UEFI in conditii de siguranta maxima !!!!
inclusiv pentru chipurile lipite pe placa

Ofer contra cost imagini de Bios/ firmware verificate personal 100% functionale pentru a fi scrise de cei ce poseda programatoare. Aveti aici cateva exemple Link dar puteti solicita si alte modele.


Pentru provincie trimitem coletele in general prin serviciile de curierat metoda ramburs cu plata la destinatie