Reparatii, curatare, laptop

 

 

 

 

Servicii de service deparolare curatare rescriere bios

 

Toata lumea a vazut macar o data un laptop asa ca nu am sa mai pun poze cu laptopuri. Laptopul este in principiu un calculator in miniatura. In interior se gasesc aceleasi componente ca si intr-un desktop normal singura diferenta este insa de dimensiuni.

 

Dezavantajele laptopului fata de un calculator de tip desktop

Pret ridicat, fiabilitate redusa, performante reduse imposibilitate sau posibilitate redusa de upgrade. Cheltuieli mari de remediere a defectiunilor asta in cazul in care mai renteaza reparat. Raport performanta/pret mic.

 

Avantajele laptopului in raport cu un desktop

Este evident ca dimensiunile reduse portabilitatea si nu in ultimul rand absenta cablurilor au facut foarte popular laptopul. Consumul redus este de asemenea un avantaj. Un laptop utilizeaza alimentatoare capabile sa sustina un necesar de 90W pe cand un calculator are o sursa de 450W - 700W sau chiar mai mult.

 

Problemele laptop-urilor

Problema principala a laptopurilor este supraincalzirea. La un calculator desktop este mai usor sa scapi de caldura disipata datorita faptului ca ai spatiu si poti amplasa ventilatoare si radiatoaare de dimensiuni relativ mari. La laptopuri puterea disipata sub forma de caldura este redusa de producatori prin orice mijloace dar ramane o problema. Modul in care se incearca minimizarea puterii disipate prin caldura o reprezinta adesea compromisuri in defavoarea performantelor (procesoare si chipuri grafice mai putin consumatoare dar mai lente, hdd-uri mai lente) Totusi tehnologiile avansate si componentele special concepute la care se adauga un sistem de management al puterii bine pus la punct reusesc sa asigure performante multumitoare. Nu trebuie sa uitam ca un notebook trebuie sa aiba si o autonomie ridicata la functionarea pe baterie.

 

Datorita dimensiunilor reduse este nevoie sa se apeleze la radiatoare cu o constructie compacta si care sa asigure performante ridicate. Este cunoscut faptul ca un radiator este cu atat mai performant cu cat suprafata radianta este mai mare si cu cat conductibilitatea termica a materialului din care este facut este mai buna (suprafata radianta este suprafata ce contact intre cele doua medii intre care se face transferul de caldura). Miscarea unei masei de aer peste suprafata radianta este echivalenta cu marirea suprafetei radante. In concluzie pentru a miniaturiza un sistem de racire nu folosesti un radiator masiv ci unul micut cu multe fante combinat cu un curent de aer. In general solutiile diversilor producatori pentru laptopurile produse sunt diverse dar au un dezavantaj comun si anume nu pot tine cont de depunerile de praf. Acelasi dezavantaj il au cam toate astfel ca dupa un an doi de functionare toate ajung cam ca in imagine.

 

desprafuire

 

desprafuire

 

Nu este necesar mult praf pentru ca fantele sa ajunga asa iar din exterior nu este nimic vizibil. Acestea sunt ultimele laptopuri care au trecut pe la noi iar clientii se plangeau de performantele slabe chiar dupa reinstalarea sistemului de operare. Ambele au fost desprafuite pe loc si le-am facut si poze pentru ca aceasta este o problema frecventa care devine evidenta dupa ce laptopul nu mai functioneaza.

 

Efectele depunerilor de praf

Problema nu este pur estetica sau igienica. Datorita obstructionarii curentului de aer laptopul se suparaincalzeste si sufera din mai multe puncte de vedere:

 

Procesoarele care functioneaza supraincalzite fie se ard fie isi reduc viteza pentru a nu mai produce caldura si pentru a se proteja

 

Procesoarele grafice din ce am observat sunt cele mai sensibile; se ard sau datorita temperaturii se deslipesc pur si simplu de pe placa de baza in final defectand laptopul. Aici cred ca gresesc si producatorii lor (ar trebui ca acestea sa se protejeze mai bine la temperaturi ridicate) mai ales ca au ajuns la o complexitate mult mai mare decat procesorul placii in sine

 

Efectele sunt multiple. apar fenomene de ambalare termica. (creste temperatura -> creste rezistenta conductorilor -> creste caldura disipata deci creste si mai mult temperatura)

Toate componentele imbatranesc mai rapid pana cand intr-un final ceva cedeaza sau laptopul reduce atat de tare vitezele de prelucrare incat laptopul functioneaza din ce in ce mai lent

 

Cum folosesti laptopul ? Recomandari

 

Este bine sa folosesti laptopul pe suprafete plane fara praf sau fete de masa pentru a permite aerului sa circule usor sa raceasca componentele si pentru a impiedica mari cantitati de praf ca blocheze fantele.Nu este indicat sa il ti in poala sau pe pat. In marea majoritate a sistemelor de racire la laptopuri aerul rece este tras de dedesupt si impins prin acele fante prin una din laturi. De ce asa? Pentru ca este cea mai eficienta metoda si pentru ca in partea de sus se afla tastatura si nu poti crea fantele necesare.

 

Cum intretii laptopul?

Pe langa lucrurile normale specificate si in manualele de utilizare (nu varsa lichide pe el nu il lovii etc..) este bine ca macar o data pe an sa il aduci la curatat (asta implica desfacerea laptopului si curatarea radiatorului. Este neaparata nevoie sa se desfaca coolerul si sa se inlature praful cu o pensula nu prin suflare din exterior (nu merge, e prea mult ca sa aiba unde sa se duca)

 

Efectuam servicii de curatare laptoptop pe loc. In timp ce va faceti cumparaturile in centrul comercial din imediata vecinatate va curatam laptopul evitand astfel scoaterea din uz a acestuia pe o perioada indelungata si efectuarea mai multor drumuri. Nu este nevoie de alte operatiuni poate fi folosit imediat

 

 

Recomandari la achizitia unui laptop/desktop

 

Putina lume cunoaste faptul ca alegerea unui model de laptop/desktop te poate scuti de foarte multe probleme. Nu este atat de important producatorul cat este configuratia. Pentru cei care lucreaza in service-uri specializate este de notorietate faptul ca placile video si placile de baza de laptop si desktop echipate chipseturi Nvidia in ciuda performantelor ridicate au foarte mari probleme de fiabilitate. Indiferent de brand (Sony, Acer,HP... etc ) Slabiciunea chipseturilor se transfera produselor care la contin. Producatorul device-ului poate influenta intr-o prea mica masura durata de viata in principal printr-o integrare inteligenta, racire eficienta, componente aditionale de calitate, bios inteligent cu limitari ale performantelor in vederea cresterii duratei de viata, dar in principiu laptopul, desktopul vor dura cat va functiona chipsetul. Pentru ca am fost intrebat de foarte multe ori ce recomand, in decursul timpului am observat ca fiabile sunt laptopurile si desktopurile ce contin chipseturi Intel atat Southbridge cat si GPU ca video integrat sau dedicat video ATI platforme cu procesoare Intel.

 

Ca producatori, produsele le-as califica dupa cum urmeaza:

 

DELL

calitate ridicata a materialelor utilizate cu acces usor la sistemele de racire care sunt si inteligent amplasate Se mai strica dar merita reparate, rezista la abuzuri. Nu prea ofera multe modele (Probabil sunt mai atent selectate configuratiile)

Toshiba

Reuseste sa mentina Chipseturi proaste in stare de functionare foarte multa vreme dar nu prea exceleaza la performante, probabil prin underclocking) Au modele foarte fiabile

Sony Vaio

performanta ridicata, ergonomice, scumpe tehnologie deosebita aspect deosebit daca esti atent la configuratie pot dura foarte mult daca nu...nu )

Acer

Multe modele, tin functie de configuratie clasa medie destul de ieftine, cam urate, sunt la limita dpvd al rentabilitatii. Totusi ofera suport. Am vazut niste desktopuri foarte ergonomice si dragute de la ei

ASUS

Foarte multe modele configuratii marketing agresiv le scot prea repede si nu ofera suport de calitate. Forte multa lume suparata pe ei chiar la produsele de top apar probleme. Atentie la update-ul de bios.

HP

Au avut niste serii care au umplut de nervi pe toata lumea dar acum imi par mai seriosi au niste laptopuri mai aratoase dar la capitolul desktopuri cam umplu de gunoaie piata IT. Sunt proiectate pentru o perioada limitata de utilizare...

Lenovo

Este in opinia mea dezamagirea tuturor fanilor IBM. Plastice sub orice critica balamale prea rigide care se rup sau distrug carcasa la o utilizare normala, racire proasta... garantie si suport; dezastru total. Parolate protejate mai bine Am mai deparolat... Designed for trash.

Apple

Daca le achizitionezi noi si nu ai probleme cu softul sau nu te deranjaza sa platesti pentru orice, sunt o investitie buna. Sunt inovatori. Daca ajung in service trebuie sa fi pregatit cu bani seriosi. Avantajul este ca nu creeaza gunoaie ... merita reparate.

 

 

 

 

 

 

Sigla